Autisme

Autisme

Met autisme word je geboren, en blijft gedurende je hele leven een rol spelen. 

Als we het over autisme hebben bedoelen we de diagnoses: Autisme Spectrum Stoornis (ASS), klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS.

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Hoe groot en op welke manier precies verschilt per persoon, en ook per levensfase. 

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Iemand met autisme neemt emotionele en sociale informatie waar in kleine stukjes en verwerkt deze los van elkaar. Het is een heel gepuzzel om van al die losse stukjes informatie één geheel te maken en dat kost (veel) extra aandacht, energie en tijd; de informatie wordt zodoende trager dan gemiddeld verwerkt.

Een kind, jongere of volwassene met autisme verwerkt informatie die binnenkomt via de zintuigen (horen, ruiken, proeven, zien voelen, evenwicht) anders en trager dan gemiddeld. Hierdoor kan hij opvallend reageren op geluiden, geuren, smaken, visuele prikkels, aanrakingen en bewegingen.

In het filmpje krijg je een indruk hoe overprikkeling een rol kan spelen in het alledaagse leven van iemand met autisme.

 

Mensen met autisme hebben tegelijkertijd een versnelde en vertraagde ontwikkeling. 

In deze link wordt helder uitgelegd wat dit betekent.